WooCommerce Paytrail – Ohje

1. Asentaminen

Lisäosan asentaminen vastaa normaalin WordPressin lisäosan asentamista.

 1. Lataa tilausvahvistuksen latauslinkistä lisäosa zip-paketissa.
 2. Mene WordPressin ylläpito > Lisäosat > Lisää uusi > Lataa lisäosa ja lataa lisäosan zip-paketti
 3. Klikkaa Ota käyttöön
 4. Lisäosa on nyt asennettu. Seuraavaksi tulee syöttää asetukset

2. Asetukset

Lisäosa sisältää integraation Paytrailin uuteen lokakuussa 2021 julkaistuun rajapintaan sekä vanhaan E2-rajapintaan. Integraatiot löytyvät erillisinä maksutapoina asetuksista. Valitse oikeat asetukset sen mukaan, kumman rajapinnan otat käyttöön. Paytrailin uudet asiakkaat lokakuusta 2021 lähtien kuuluvat yleensä uuteen rajapintaan.

Uusi rajapinta: WooCommerce > Asetukset > Maksut > Paytrail (uusi)
Vanha rajapinta: WooCommerce > Asetukset > Maksut > Paytrail

 1. Mene WooCommerce > Asetukset > Maksut > Paytrail
 2. Syötä seuraavat asetukset
  1. Aktivoi Paytrail
  2. Maksaminen – käytetäänkö maksusivua vai sen ohitusta
  3. Kauppiastunnus
  4. Kauppiasvarmenne
  5. Kieli
  6. Nimi – millä nimellä Paytrail esitetään kassalla, esim. ”Maksu verkkopankissa tai kortilla”
  7. Kuvaus – miten maksutapaa kuvataan kassalla, esim. ”Maksu verkkopankissa tai kortilla Paytrailin kautta”
 3. Klikkaa Tarkista tunnukset tarkistaaksesi tunnusten toimivuuden
 4. Klikkaa Tallenna

Lisäosa on nyt valmis vastaanottamaan maksuja.

2.1 Testitunnukset (uusi rajapinta)

Maksamista voi kokeilla Paytrailin testitunnuksilla ilman oikeaa rahaa esimerkiksi Osuuspankin kautta.

Paytrailin testitunnukset uuteen rajapintaan

Kauppias ID: 375917
Kauppiasvarmenne: SAIPPUAKAUPPIAS

Osuuspankin testitunnukset

Käyttäjätunnus: 123456
Salasana: 7890
Avainluku: 1234

2.2 Yksittäistilitykset

Lisäosa tukee Paytrailin yksittäistilityksiä, missä jokainen maksu tilitetään erikseen omalla viitenumerollaan. Yksittäistilityksiä varten on laskettava pankkiviitenumero WooCommercen puolella, jota varten lisäosasta löytyy viitenumerolaskuri. Lisäosa muodostaa viitenumeron tilausnumerosta lisäämällä siihen vapaavalintaisen etuliitteen (esim. 10) ja laskemalla viitteen tarkisteen.

Yksittäistilitykset otetaan käyttöön seuraavasti:

 1. Aktivoi yksittäistilitykset lisäosan asetuksista (WooCommerce > Asetukset > Maksut > Paytrail (uusi) > Yksittäistilitykset > Käytä yksittäistilityksiä)
  1. Valitse myös viitenumeroiden etuliite, esimerkiksi 10. Etuliitteen ansiosta tilitykset on helppo erottaa tiliotteelta
 2. Ota yhteyttä Paytrailin asiakaspalveluun ja pyydä aktivoimaan yksittäistilitykset

Tärkeää! Yksittäistilitykset on aktivoitava lisäosan puolelta ennen Paytrailin puolelta aktivointia, koska Paytrail tarkistaa viitenumeron oikeellisuuden ja ilman oikeaa viitenumeroa maksut epäonnistuisivat. Sen sijaan ei ole haittaa, vaikka viitenumerolaskuri olisi käytössä lisäosan puolella ilman yksittäistilityksiä.

Kun Paytrail on aktivoinut yksittäistilitykset, tulevat maksut tilitetään omina suorituksinaan. Tilauksen viitenumero löytyy myös ylläpidon tilausnäkymästä:

3. Maksunpalautus WooCommercesta

Lisäosan avulla on mahdollista palauttaa maksu suoraan WooCommercesta.

 1. Mene WooCommerce > Tilaukset > [tilaus]
 2. Klikkaa Hyvitys tuoterivien alta
 3. Valitse palautettavat tuotteet ja tarkista summa
 4. Klikkaa Hyvitä x,xx € käyttäen Paytrail, jolloin maksunpalautus lähetetään automaattisesti Paytrailille käsiteltäväksi

4. Toistuvat maksut

Lisäosa tukee toistuvia maksuja WooCommerce Subscriptions -lisäosan kanssa. Toistuvissa maksuissa asiakkaan maksukortti (esim. Visa tai Mastercard) tokenisoidaan eli kortille haetaan yksilöllinen koodi, jonka perusteella korttia voi veloittaa. Varsinaisia maksukortin tietoja ei tallenneta verkkokaupan puolelle, vaan ne ovat tallessa Paytrailin puolella. Paytrail tekee veloituksen kortilta token-koodin perusteella. Asiakas lisää kortin eli tokenisoi sen verkkokaupan kassalla asiakastilinsä tietoihin, jonka jälkeen sitä voidaan veloittaa.

Toistuvat maksut vaativat WooCommerce Subscriptions -lisäosan. Kyseisestä lisäosasta tulee varsinainen toistuviin maksuihin liittyvä toiminnallisuus, kuten esimerkiksi maksukorttien hallinta asiakastilillä, maksujen ajastus ja niiden veloitus.

HUOM! Jossain tapauksissa toistuvat maksut on erikseen aktivoitava Paytrailin puolelta. Jos maksut toimivat testitunnuksilla (kts. 4.1 Toistuvien maksujen testaus), mutta ei tuotantotunnuksilla, niin yleensä tämä viittaa aktivoinnin tarpeeseen. Aktivointi onnistuu olemalla yhteydessä Paytrailin asiakaspalveluun.

4.1 Toistuvien maksujen testaus

Toistuvia maksuja voi testata Paytrailin testitunnuksilla:

Kauppias ID: 375917
Kauppiasvarmenne: SAIPPUAKAUPPIAS
Maksukortti testaukseen: kortin numero 4153 0139 9970 0313, vanhentumispäivä 11/2023, CVC 313 ja 3DS-salasana ”secret

Kun ostoskorissa on toistuvan maksun tuote ja asiakastilille on kirjauduttu sisään, näkyy kassalla lomake korttitietojen lisäämiseksi:

5. Uuteen Paytrailiin siirtyminen

Paytrailin uuteen rajapintaan siirtyminen on hyvin helppoa. Siirtymisessä on kolme vaihetta:

 1. Lisäosan päivittäminen 2.x.x versioon
 2. Uuden rajapinnan asetusten syöttäminen
 3. Vanhan rajapinnan käytöstä poisto

Erittäin tärkeää! Varmista ettei kaupassa ole samaan aikaan päällä useita eri Paytrail tai Checkout lisäosia. Eri integraatiot samaan maksutapaan käyttävät samoja teknisiä ID:tä, joka aiheuttaa ongelmia maksujen kirjaamisessa verkkokauppaan.

1. Lisäosan päivittäminen 2.x.x versioon

Lisäosan voi päivittää 2.x.x versioon suoraan kohdasta WordPressin ylläpito > Lisäosat > WooCommerce Paytrail. Mikäli WordPress ei automaattisesti tarjoa uutta versiota, voi päivityksen hakea Tarkista päivitykset linkistä.

Mikäli automaattinen päivitys ei jostain syystä toimi, lisäosan voi päivittää myös manuaalisesti lataamalla tilausvahvistuksen latauslinkistä uusimman version ja lataamalla sen kohdasta WordPressin ylläpito > Lisäosat > Lisää uusi.

2. Uuden rajapinnan asetusten syöttäminen

Uuden rajapinnan asetukset syötetään kohdasta WooCommerce > Asetukset > Maksut > Paytrail (uusi). Asetuksiin tarvitaan kauppias ID ja -varmenne, jotka saadaan Paytraililta. Varmista myös, että kohta Aktivoi Paytrail on valittu.

3. Vanhan rajapinnan käytöstä poisto

Vanha rajapinta poistetaan käytöstä kohdasta WooCommerce > Asetukset > Maksut. Vanha rajapinta on nimellä Paytrail ja uusi Paytrail (uusi).

Varmista myös ettei kaupassa ole aktiivisena samaan aikaan muiden kehittäjien Paytrail-lisäosia. Jos samalle maksutavalle on useita eri lisäosia, aiheuttaa se yhteensopivuusongelman. Aktiiviset lisäosat näkee kohdasta WordPressin ylläpito > Lisäosat.